Det kan måske virke underligt, for ikke at sige anmassende, at søge et job som ikke eksisterer (i hvert fald ikke endnu). 

I virkeligheden er de fleste virksomheder positivt stemte overfor uopfordrede ansøgninger (hele 85%), og mange jobs bliver således besat, selvom de ikke er slået op på traditionel vis.

Så hvis du leder efter karrieremuligheder, som ikke er annoncerede, og selv hvis de er, så kan en rettidig og motiveret uopfordret ansøgning være en effektiv måde at bane vejen for drømmejobbet.

Derfor skal du søge uopfordret

Der er gode grunde til at være optimistisk

Man siger typisk, at langt under halvdelen af alle stillinger rent faktisk bliver slået op. Samtidig fokuserer de fleste på at søge opslåede stillinger. Dvs. at størstedelen af alle jobsøgere søger mindstedelen af jobpuljen. 

Du har altså matematikken på din side, når du søger uopfordret. Med denne tilgang kan du komme foran i køen og imponere en arbejdsgiver, før dine konkurrenter overhovedet får nys om muligheden.

Der er visse fordele ved at søge uopfordret:

  • Du vælger selv, hvor du søger, og hvordan du præsenterer dig selv og dine kompetencer
  • Du er kun i konkurrence med meget få eller ingen andre ansøgere
  • Du udviser aktivt motivation og handlekraft (og måske kreativitet?), hvilket arbejdsgivere generelt sætter pris på


Der er også fordele for virksomheden:

  • De er forsikret om, at du er motiveret og har en oprigtig og personlig interesse for virksomheden
  • De sparer tid og penge, da en rekrutteringsproces både er dyr og tidskrævende (specielt en fordel for mindre virksomheder)
  • Måske har du et godt tilbud til virksomheden? (Praktikforløb, optimering/nye muligheder, andre gode ideer)


Mindre virksomheder er vejen frem

I det offentlige skal alle stillinger slås op, så du vil typisk have mere succes, når du søger ved private virksomheder. 

Som udgangspunkt er det dog nemmest at komme igennem med uopfordrede ansøgninger til mindre virksomheder. Store kendte koncerner modtager ofte en hel del uopfordrede ansøgninger og har generelt nemmere ved at finde ansøgere i kraft af en velsmurt HR-afdeling. 

Modsat har mindre virksomheder mindre kapacitet til rekruttering, og vil derfor ofte sætte stor pris på at få en stærk kandidat serveret på et sølvfad. 

Der kan typisk også være flere muligheder for at gøre en forskel med ny energi og gode ideer hos mindre virksomheder i vækst, som gerne vil fremad og gøre sig bemærket.

Før du ansøger kræver det research

Du planlægger selv din angrebsvinkel

Jobansøgninger kræver altid en del research, men jobopslag giver dig alligevel de vigtigste fixpunkter, som du kan bruge til at skræddersy dit CV og din ansøgning. 

I jobopslag får du typisk noget at vide om virksomhedens kultur og baggrund, de kompetencer og den erfaring der forventes samt de opgaver, du skal udføre. Man kan tit læse sig frem til en del mellem linjerne, og det kan man selvfølgelig ikke, når man søger uopfordret. 

Uopfordrede ansøgninger kræver derfor grundig research, da du selv skal planlægge din angrebsvinkel – det kan være tidskrævende, men det giver dig også kreativ frihed til at sælge dig selv og dine kompetencer.

Find og anvend de rette ressourcer 

Det er altid en god begyndelse at studere virksomhedens hjemmeside og sociale medier. Her kan du som regel lære en hel del om deres image – både indefra og udefra. Led også efter medieomtale som kan sige noget om virksomheden. Andre gode steder at samle information kan være brancherelaterede magasiner, hjemmesider, blogs og fora.

Virksomheder vil ikke forvente mindre, bare fordi du søger uopfordret. Det er ikke nok at udvise initiativ og motivation, så du kan blive nødt til at grave dybt for at finde den rette vinkel og demonstrere dit værd.

Måske kender du allerede nogen, som arbejder i en lignende stilling eller virksomhed og derfor kan give dig et par gode råd. Der kan være mange små godbidder at hente gennem dit netværk, f.eks. om hvorvidt bestemte virksomheder mangler mandskab.

Ræk ud med omtanke

Snak med den rette person

Har du planer om at række ud til et specifikt firma, eller har du måske en længere liste med potentielle arbejdsgivere? I ethvert tilfælde er det vigtigt, at du finder den rette person, så din ansøgning ikke falder for døve ører.

Mange virksomheder inviterer til uopfordrede ansøgninger på deres hjemmesider, så du kan tit være heldig at finde en dedikeret mailadresse. (Typisk det samme sted hvor virksomheden normalt lister deres aktuelle jobopslag.) 

Hvis du kun kan finde generiske ”info,” ”hjælp” eller ”kontakt” adresser, er det smartest at finde en anden vej ind. Det er ikke sikkert, at disse adresser bliver overvåget af den rette person, så du kan nemt risikere, at din ansøgning ikke bliver set eller bare bliver ignoreret.

Brug dit netværk

Det er nok ikke første gang, du hører om dette imperativ. ”Netværk” kan lyde koldt, og måske lidt uklart, men i virkeligheden handler det bare om at snakke lidt med folk i din omgangskreds – dine bekendte har jo også en omgangskreds, og sådan blomstrer det ligesom videre og videre.

Så hold dig ikke tilbage. LinkedIn er et godt værktøj til at finde forbindelser. Prøv f.eks. at søge på virksomheden og se om I har nogle forbindelser – selvom det kan være lidt langt ude, kan det give pote at bede en god kammerat om at snakke med sin kammerat, som kender én i virksomheden.

Vær heller ikke bange for at ringe direkte til virksomheden. Det er tit en fordel at få fat i nogen fra HR, som har med rekruttering at gøre, men der kan være flere gode muligheder. Sørg dog altid for at holde opkaldet kort.

Her kan du bl.a. læse om 5 måder at kontakte virksomheden på.

En anden god måde at netværke på er til events på universiteter, hvor virksomheder aktivt kommer for at gøre sig bemærket og lede efter nye talentfulde medarbejdere. Det kan også være til industrispecifikke konferencer eller seminarer. Her kan det tit være smart at komme tidligt eller blive lidt efter eventet – specielt hvis du har en særlig person eller virksomhed, som du gerne vil i kontakt med.

Tal din sag med personlighed

Sådan skriver du en opfordret ansøgning

Lige meget hvordan du kontakter virksomheden, om det er til et event, over telefonen eller via mail, så skal du kunne opsummere kort, hvem du er, hvad du laver, og hvad der motiverer dig. Se vores guide til din ”elevatortale” her. 

Elevatortalen er grundlæggende for enhver uopfordret ansøgning. Din indledning er generelt vigtig, da du har begrænset tid til at fange læserens opmærksomhed.

Søger du via mail, kan du bare sende din ansøgning og dit CV, som du plejer. Den eneste forskel her er, at du ikke har et opslag at arbejde ud fra. Fokusér derfor på hvad du kan tilbyde og forudse hvilke kompetencer, erfaringer og kvaliteter, virksomheden kunne være interesseret i. Sørg for at det er overskueligt og letlæseligt.

Det skal dog siges, at der hverken findes perfekte eksempler eller en fuldkommen skabelon på en god uopfordret ansøgning. Der findes en del, som er gode at arbejde ud fra, men hvis du vil gøre dig bemærket, kan du med fordel give din ansøgning et personligt twist. 

Hvis du f.eks. er UX designer er det oplagt at lave en hjemmeside, som du kan henvise til i din ansøgning. Er du journalist eller kommunikationsmedarbejder, kan du sætte ansøgningen op som en artikel. Her er et eksempel på en kreativ og succesfuld uopfordret ansøgning.

Markér dig med et godt førstehåndsindtryk

Hvis du forhører dig over telefonen eller i egen høje person, så er ansøgningen allerede i fuld gang, og din indledende elevatortale og dit førstehåndsindtryk er derfor vigtige elementer i din ansøgning. 

En stærk introduktion vil betyde, at virksomheden vil overveje at spørge efter mere information – godt du har din ansøgning klar! 

Man kunne tro, at det kun er særligt udadvendte typer, eller såkaldte ”go-getters,” som kan klare denne form for ærter, men enhver kan have succes med uopfordrede ansøgninger – om ikke andet kan man lære det med tiden.

Uopfordrede ansøgninger tager uden tvivl en ekstra mængde mod og selvsikkerhed (i hvert fald på udadtil), men du behøver ikke være karl-smart – bare vær dig selv og stol på dine evner. 

Nøglen til succes er, at du demonstrerer motivation, kompetence og en seriøs interesse for virksomheden. De vil sandsynligvis tage det som en kompliment, og forhåbentlig vil de også kunne se værdien i en medarbejder, som ikke er bange for at tage tyren ved hornene. 

Det kan i hvert fald aldrig skade at gøre forsøget – held og lykke herfra!