Ved første øjekast ligner Zürich måske ikke den mest oplagte destination for nyuddannede, men skinnet bedrager.

Byen har lidt et dårligt ry for at være dyr og fin på den, men takket være lave skatter og høje lønninger kan det sagtens betale sig at bo og arbejde i Zürich.

På trods af at Schweiz som regel forholder sig politisk neutral og har tendens til at isolere sig på den front, så ligger det lige i hjertet af Europa, og Zürich er et multikulturelt og globalt handelscentrum.

Zürich er måske mest kendt for sine mange banker, men over 80% af jobs i byen befinder sig i serviceindustrien, og dertil er der også fuld fart på den kreative branche og den videnskabelige industri – specielt på områder indenfor bioteknologi.

Zürich har altså masser at tilbyde nyuddannede jobsøgende, heriblandt én af de højeste levestandarder i verdenen, moderne og effektiv offentlig transport samt en stabil økonomisk vækst.

Her er 5 gode grunde til at tage til Zürich og kickstarte din karriere. 

1. Et finanscentrum

De Schweiziske banker er kendt verdenen over for deres høje serviceniveau – og for at være diskrete. 

Det er altså ikke tilfældigt at finanssektoren i Schweiz over mange år har tilegnet sig global slagkraft og international anerkendelse. 

Det anslås at finansindustrien står for en tredjedel af Zürichs økonomiske produktion, og sektoren beskæftiger ca. en fjerdedel af den samlede arbejdsstyrke. I 2017 blev Zürich rangeret som den 11. mest konkurrencedygtige finanssektor i verdenen på Global Financial Centres Index – det giver en 2. plads i Europa, kun overgået af London. 

Den Schweiziske børs, etableret i Zürich i 1877, er én af verdens mest prominente, og den befinder sig konsekvent på den globale top-20 over markedskapitalisering. 

Som nationalt og internationalt finanscentrum er Zürich hjemsted for store multinationale virksomheder, som UBS, Credit Suisse, Zurich Insurance Group og Swiss Re, der beskæftiger et enormt netværk af mennesker på verdensplan.

Enhver som overvejer en karriere indenfor finans – i banksektoren, i forsikringsindustrien eller lignende – vil finde rigeligt med muligheder i Zürich.

2. I hjertet af Europa

Mangfoldighed

Zürich er en mangfoldig by, og er hjem for mange nationaliteter og sprog.

I Schweiz er hovedsproget tysk, men i størstedelen af landet vil schweizerne have deres egen dialekt, schweizertysk, som er forskellig fra sted til sted og derfor også i Zürich. Engelsk og fransk er også udbredt.

Det siges, at omkring en tredjedel af arbejdsstyrken i byen ikke er schweiziske statsborgere, hvilket du kan se som et tegn på, at din arbejdskraft er mere end velkommen, og at udlændige generelt føler sig hjemme i Zürich.

På trods af dette har Schweiz i den seneste tid fået ry for at være imod immigration og mangfoldighed. Det er blevet sværere at flytte til Schweiz i nyere tid – du kan få et visa, hvis du allerede har et job, eller hvis din fremtidige arbejdsgiver kan bevise, at ingen schweizisk statsborger kan varetage stillingen – men det er et mindre problem, hvis du er statsborger i Europa.

Hvis du får chancen for at flytte til Zürich, så kan det stærkt anbefales.


Europas (eksterne) hjerte

Schweiz er famøs for at forholde sig politisk neutral og for at holde sig udenfor internationale institutioner som EU. Det betyder ikke, at landet er lukket for omverdenen – tværtimod. 

Nationen har stærke forbindelser og aftaler med andre europæiske lande: De accepterer arbejdskraftens frie bevægelighed, som i resten af EU, og er også en del af Schengensamarbejdet. Du kan f.eks. også bruge dit blå sygesikringskort i Schweiz.

I Zürich er du helt tæt på resten af Europa. Det er nemt at rejse til Italien, Frankrig og Tyskland, og fra Zürich Lufthavn, som er Schweiz’ største, kan du flyve til resten af kontinentet indenfor et par timer i alle retninger.

I modsætning til sit ry er Schweiz altså langt fra så isolationistisk, som man kunne tro – mange multinationale organisationer har hovedkvarter i landet, og det er også her, hvor Røde Kors har sin oprindelse. (Det symbolske navn er inspireret af det schweiziske flag med farverne byttet om.)

De multikulturelle, globale og verdensnære aspekter af Zürich gør byen til et attraktivt sted at leve og arbejde, og samtidig bidrager disse elementer til en stærk økonomi, som er anerkendt for sin styrke, stabilitet og innovation.  

3. Banebrydende bioteknologi

Udover sin fremtrædende finanssektor har Zürich en velsmurt videnskabelig industri – hovedsageligt bioteknologi, som medicinal- og kemikalieindustri. Takket være manglen på højtuddannet arbejdskraft og det store potentiale for vækst, så tiltrækker bioteknologien eksperter fra hele verdenen.

Zürich har en stolt tradition for videnskab og har både været hjem for Albert Einstein, Wolfgang Pauli og Felix Bloch.

Schweiz lægger også baggrund til den underjordiske Large Hadron Collider ved CERN, Den Europæiske Organisation for Højenergifysik, og er dedikeret til at bidrage til højteknologisk industri, research og udvikling.

På grund af den høje kvalitet af videnskaben fra bl.a. Zürich Universitet, ETH Zurich, samt Zurich University of Applied Sciences og University of St. Gallen, er der stærk tilstedeværelse i byen af store multinationale virksomheder, såsom Bayer og Pfizer, og af schweizisk-ejede og internationale specialiserede medicinal- og kemikaliefirmaer. 

Har du en teknisk baggrund, vil du måske være interesseret i at vide, at det schweizisk-svenske multinationale ABB har hovedkvarter i Zürich, og det samme har bilproducenterne Volvo, Renault og Fiat samt IT-firmaer som Microsoft, IBM og Google.

I den seneste tid har der været mangel på kompetencer indenfor IT og ingeniørarbejde i byen, hvilket kun lover mange og gode muligheder for kvalificerede kandidater, som ikke lader sig slå ud af Schweiz’ lidt snørklede immigrationslovgivning.

4. Et kreativt brændpunkt

Den kreative branche er endnu et område med stor efterspørgsel i byen – især arkitektur, design, musik og spildesign er stærke industrier med vækstpotentiale. 

Den kreative sektor i Zürich beskæftiger over 30.000 mennesker i mere end 5.000 virksomheder, og dette område er både en kilde til nytænkning og en økonomisk ressource i bredere forstand – f.eks. i form af initiativer som CreativeEconomies og Creative Zurich.

Derudover danner byen også grobund til nye startups, hvilket betyder, at software ingeniører er i høj kurs. Organisationer som Swiss Startup Factory og events som HackZurich – Europas såkaldt ”største hackathon” -  er med til at bringe nye innovative virksomheder i Schweiz sikkert ind på den digitale scene. 

Der er rigeligt med jobs at finde, hvis du har en kreativ baggrund, eller som nyuddannet i datalogi eller lignende tekniske videnskaber. 

Historisk set har Zürich altid appelleret til kreative genier. Byen adopterede i sin tid James Joyce og Thomas Mann og har været hjemsted for Carl Jung og Bruno Ganz. Det var også her, hvor Richard Wagner tilbragte sin tid i eksil på grund af sit revolutionære engagement. Zürich var, og er, kendt for sin innovative ”disruption” og radikale tænkere.

På trods af tendensen til at forholde sig politisk neutral, eller måske af præcis samme grund, så er Schweiz et naturligt arnested for innovation og selvstændige tænkere.

5. Udsigt til alpetinder

Der er selvfølgelig mere til livet i Schweiz’ største by end bare arbejde.

Du vil ofte finde Zürich helt i toppen på lister over verdenens dyreste byer at bo i, men det samme gør sig gældende, når det kommer til levestandard – i 2018 fik Zürich således en 2. plads efter Wien på Mercer Consultings ofte-citerede top-10 over byer med den højeste levestandard, ”Quality of Living City Ranking.”

Indenfor såkaldt ”cleantech” og miljøvenlige investeringer er Zürich også blandt verdenens mest progressive, bl.a. takket være den fremtrædende videnskabelige industri og fokus på tekniske professioner i byen.  

Genanvendelse er en naturlig del af bylivet, og i 2008 stemte indbyggerne overvældende for et ”2000-watts samfund,” hvilket betyder, at byen skal reducere sit energiforbrug til højest 1 ton CO2 per indbygger frem til 2050.

En anden grund til at være misundelig på Zürich er det offentlige transportsystem. Busser og letbane foretrækkes af byens mange pendlere, og sideløbende investeres der i at udvikle infrastrukturen, så det også bliver nemmere at komme rundt på cykel.

Denne velfungerende metropol gør det nemt og smertefrit at finde fritid efter dagens dont.

Med alperne indenfor rækkevidde vælger mange af Zürichs beboere at bruge fritiden på sport i det fri, som f.eks. at stå på ski eller tage på vandretur, og det er almindeligt at tage sig en dukkert i Zürichsøen på alle årstider. Byen har også et blomstrende kulturliv, så hvis du har appetit for kunst og kultur, vil Zürich ikke skuffe.